Fotografije: Miroslav Arbutina i suradnica

Naša slijedeća radionica odvela nas je u Sisak, točnije u Foto galeriju Siscia Obscura gdje nas je ugostio fotograf Miroslav Arbutina. Ovom prilikom naš domaćin nam je pokazao različite načine dobivanja fotografije, a praktično smo se bavili cijanotipijom.
Nakon dugogodišnjeg fotografskog staža sa modernom tehnologijom, Miroslav Arbutina poznatiji kao Arbe, odlučio se na istraživanje starih fotografskih tehnika.
Cijanotipija, poznata i kao plavi nacrt, smatra se najlakšom od svih povijesnih metoda. Osnovni recept za cijanotip nije se jako promijenio otkad ga je Sir John Herschel uveo davne 1842. godine. Iako se za dobivanje cijanotipa može koristiti i negativ, mi smo isprobali tehniku kolaža i crtanja negativa na foliji.
Kada smo došli u čarobni atelier g. Arbutine odmah smo se transportirali 100 godina unatrag. Veliki fotografski aparati koj su teži od nas, razne bočice sa čudnim tekućinama i fotografije znatno drukčije od današnjih već su bile dobar znak da će ova radionica biti nešto posebno.
Za cijanotipiju je potrebno pratiti nekoliko koraka. Prvo treba papir premazati mješavinom od 8,1% otopine kalijevog željezo cijanida i 20% otopine amonijevog željezo citrata koja je fotosenzibilna i nije opasna. Zatim se tehnikom kolaža izradi kompozicija koju ne smijemo lijepiti na pripremljeni premazani papir, nego osvijetliti pod jakom lampom. Premaz na papiru koji nije pokriven reagira i posvijetli. Nakon određene minutaže, s papira sklanjamo kolaž i ispiremo ga vodom, zatim hidrogenom i opet vodom. Rezultat je otisak predivne plave boje koja može varirati te se može mijenjati močenjem u primjerice kavu ili čaj.
Uživali smo u Sisku i nadamo se da ćemo mu se vratiti.

13
Broj sudionika

LOKACIJA: Galerija Siscia Obscura, Sisak

SURADNICI: Miroslav Arbutina