Skip to main content

ZATVORENE PRIJAVE//Grafikom po gradu

Zajedno s Centrom grafičnih umetnosti kroz ovogodišnju petodnevnu ljetnu školu ( 9. – 13. 7. 2018.) otkrit ćemo naš grad i ručni rad. Onaj isti koji su naše bake i djedovi znali mnogo bolje nego što vjerojatno danas mi znamo! Ali ništa zato, zajedno s nama naučiti ćete neka stara znanja, ali i stjecati nove vještine! Upravo zato nam iz Maribora stiže ekipa puna znanja, ludih ideja i zarazne energije koja će nas uvesti u svijet grafike.

A što ćemo raditi? Prvi dan upoznat ćemo likovnu tehniku grafike i obići grad. Prošetati ćemo se ulicama i trgovima kojima svakodnevno hodamo kako bismo ih pogledali iz drugog gledišta, tražiti ćemo detalje i otiskivati ih na papiru. Kad otvorimo »oči« na taj način, gledati ćemo na grad u potpuno novom svjetlu! Nakon što usvojimo nove vještine izrade grafika, krenuti ćemo na sitotisak. Što je sitotisak? Što nam je potrebno za dobar otisak? Kako teče izrada i što ne bismo trebali zaboraviti kada radimo sitotisak?

Tijekom svih dana goruća tema i fokus naših radionica jesu grad i, ovogodišnja tema Vijeća mladih Benčić, ručni rad. Upoznat ćemo ih na sto i jedan način, kroz igru ćemo stvarati svoje kreacije! Na kraju, ideje ćemo pretvoriti u proizvode – majice i torbe, koje ćemo na kraju predstaviti na mini izložbi umjetnosti!

Pobrinuli smo se i za još jedno iznenađenje! Dragi najmlađi, roditelji vas svaki dan uče novim stvarima te vam se trude objasniti kako se rade različite stvari. Vjerojatno vam je ponekad toga i dosta! Pa, s nama, ovaj put ćete imati priliku za zadnji dan radionice svoje roditelje naučiti … grafiku! To je prilika koju ne smijete propustiti – svoje roditelje naučite nečem što ovoga puta oni ne znaju!

Pozivamo vas na grafičko putovanje kroz grad s ekipom iz Maribora!

Na radionici će biti osigurana marenda svaki dan. Obavezno je samo uzeti bočicu za vodu.

Molimo vas da djeca budu odjevena u staru odjeću koju mogu slobodno zaprljati ili oštetiti.

Na radionici ćemo tiskati na različite predmete, a želja nam je reciklirati! Ako kući imate majicu, platnenu vreću ili neki drugi odjevni predmet kojemu bite htjeli udahnuti novi život donesite na radionicu (dijete ili vi).

Prijave su otvorene do četvrtka, 5. srpnja 2018.

Center grafičnih umetnosti

Centar grafičnih umetnosti osmišljen je kao kreativno i društveno čvorište, gdje kreatori, kroz implementaciju različitih programa, uspostavljaju veze sa studentima i studenticama, ljubiteljima stvaranja, umjetnicima i obrtnicima, nezaposlenima i ostalim ranjivim skupinama te im omogućiti da se izraze u širokom rasponu grafičkih tehnika.
Osnovno načelo otvorenih grafičkih radionica je kreativni angažman za različite segmente javnog života, gdje kroz aktivnu interakciju između stručnjaka, laika i opće populacije generiramo protok suradnje, novih ideja i umjetničkih pristupa, potičemo međugeneracijske odnose i društvenu konsolidaciju lokaliteta kroz opipljive vizualne slike. Kroz besplatan pristup programima i radionicama otvorenog grafičkog studija stvara se kreativni dom koji potiče drugačije izražavanje, nove načine umjetničkog angažmana i upoznavanje umjetnosti na jednostavan, zanimljiv i zabavan način.

Maja Pegan

stručna suradnica

Nakon završetka srednje građevinske škole, Maja je osjetila da zgrade nisu njezin „đir“. Neuspjeli pokušaji pronalaženja njezinog poziva, kroz sve te radionice i studije ekonomije bile su izgubljeno vrijeme. Tada je naišla je na umjetničku radionicu. Uvijek je voljela crtati. Na nesreću svojih roditelja stalno je crtala i bojila bijele zidove svoje sobe, čak ni prozori nisu bili van njenog dohvata.
Tijekom studija na Pedagoškom sveučilištu u Mariboru, Maja je željela više te se upisala u Erasmus program pomoću kojeg je otišla na Palackeho University in Olomouc na jedan semestar, gdje je bila izložena novim pedagoškim pristupima, novim umjetničkim tehnikama i kulturama. Nakon završenog studija likovne umjetnosti završila je praksu bravure i odlučila pronaći magisterij u inozemstvu. Maja je završila poslijediplomski studij likovnih umjetnosti s počastima na Sveučilištu Robert Gordon u Aberdeenu.

  Prijavi se na VMB lab  DaNe  DaNe

  Molim vas ispunite dodatne podatke u nastavku:


  DaNe
  Pristajem da se moji podaci koriste za obavještavanje i potrebe programa Vijeće mladih Benčić, a sukladno Izjavi o privatnosti.

  Raspored

  Day 1

  9:00 - 14:00
  1. dan
  Grafika i grad
  9:00 - 14:00
  2. dan
  Uvod u sitotisak
  9:00 - 14:00
  3. dan
  Primjene sitotiska - aktivizam
  9:00 - 14:00
  4. dan
  Sitotisak na uporabnim predmetima
  15:00 - 19:00
  5. dan
  Obiteljska radionica

  Datum

  09 - 13 Jul 2018
  Expired!

  Vrijeme

  9:00 am - 2:00 pm

  Više informacija

  Saznaj više o programu
  OKC Palach

  Lokacija

  OKC Palach
  Kružna ul. 8, 51000, Rijeka, Croatia

  Organizator

  Vijeće mladih Benčić
  Email
  vm.bencic@gmail.com
  Saznaj više o programu

  Vrijeme

  27 °C
  Vjetar: 15 KPH
  Vlaga: 0 %
  Vidljivost: 10 KM