VMB Međunarodna suradnja i projekti

Međunarodna suradnja od samoga je početka bila važan aspekt programa VMB. Zbog povezanosti s fondacijom Musagetes, VMB je od samog početka izgrađen kao dvojezični projekt, što ga čini međunarodno vidljivim.

Istražujući različite mogućnosti korištenja umjetnosti i kulture kao medija za promicanje interkulturnoga dijaloga, VMB stvara mogućnosti za obrazovanje i osnaživanje djece na području nenasilne komunikacije, aktivnoga građanstva i promicanja tolerancije te inkluzivnoga i mirovnoga obrazovanja.

Vijeće mladih Benčić želi nastaviti s razvojem platforme za kontinuiranu suradnju s organizacijama iz susjednih zemalja, koje su već započele s gostujućim umjetnicima i odgojiteljima iz Slovenije i Makedonije: Luka Piletić (socijalni radnik i cirkuski umjetnik iz Ljubljane, Slovenija), Peter Kus (skladatelj, redatelj lutkarskoga kazališta, graditelj instrumenata i edukator iz Ljubljane, Slovenija), Aleksandra Mihajlovska (glumica, mladenačka radnica na području primijenjenog kazališta i koordinatorica u Centru mladih za interkulturalni dijalog „Multi Kulti“ iz Kumanova, Makedonija) i Metod Blejc (multidisciplinarni hibridni producent u polju umjetnosti, dizajna, fotografije i edukacije).

VMB prepoznaje važnost suradnje s umjetnicima i kulturnim odgajateljima iz susjednih zemalja zbog zajedničkoga položaja kulturnoga obrazovanja koje je još uvijek na samom početku razvoja. Uspostavom veza s odgajateljima i umjetnikom iz susjednih zemalja stvaramo mogućnosti za razmjenu metoda, modela i praksi te promicanje promjena i napretka u području kulture i neformalnoga kulturno-umjetničkog obrazovanja.

Pored gostovanja umjetnika i odgajatelja, VMB je predstavljen na nekoliko konferencija:

2016. – 21. do 23. rujna
YOCOCU – YOuth in COnservation of CUltural Heritage, Madrid, Španjolska

YOCOCU (YOuth in COnservation of CUltural Heritage) je konferencija koju organizira Odjel za konzervaciju-restauriranje Muzeja kraljice Sofije, Institut za geoznanosti (CSIC-UCM) i udruženje YOCOCU (YOuth in COnservation of CUltural Heritage).

Ovaj međunarodni kongres želi oformiti sastajalište za mlade profesionalce i stručnjake sa širokim obrazovanjem u području restauracije i konzervacije kulturnog nasljeđa, pružajući im platformu za širenje rezultata njihovih istraživanja i dijeljenje iskustava.

Jedna od istaknutih tema ove pete konferencije bila je edukacija, te je Vijeće mladih Benčić imalo priliku predstaviti svoj program kolegama.

2016., listopad
Konferencija EASY TOWNS, Phorzheim, Njemačka

EASY TOWNS, dvogodišnji je projekt financiran iz europskog programa „Europa za građane“ (2015. – 2017.). Jedanaest gradova u deset različitih europskih država surađivalo je na temu multikulturalnosti i integracije. Krajnji je cilj bio povećati kapacitet gradova koji se bave pitanjem integracije povezane s multikulturalnim urbanim okruženjem, uzimajući u obzir mišljenja mladih ljudi.

Struktura projekta EASY TOWNS napravljena je ne samo za razmjenu dobrih praksi, već i za razvoj novih pristupa, usmjerenih odozdo prema gore, radi dugoročne suradnje kojom se može doprinijeti postizanju glavnih prioriteta postavljenih na europskoj razini. Sudjelovanjem u debati o budućnosti Europe, projekt će doprinijeti razvoju zajedničkoga identiteta koji bi mogao zahtijevati veći angažman, osobito od mlađe generacije, dok je istovremeno progresivan i utemeljen na povijesti.

VMB je sudjelovalo na međunarodnom događaju, 3. Transnacionalnoj konferenciji – listopad 2016. – Pforzheim (Njemačka), gdje su vijeća mladih iz jedanaest zemalja predstavljala svoj rad

2017.
TANDEM Fryslân

Vijeće mladih Benčić sudjelovalo je na Partnerskom forumu TANDEM Fryslân 2018. S iepen mienskip (otvorena zajednica) kao središnjom temom, LF2018 usredotočio se na kulturne intervencije koje mogu potaknuti nove pristupe izazovima s kojima je suočena ta nizozemska ruralna regija. Tandem Fryslân olakšava razmjenu sličnih iskustava diljem Europe. Program stimulira potragu za inovativnim rješenjima gradeći dugoročnu suradnju između kulturnih dionika koji rade u Fryslânu i drugim regijama diljem Europe.

Radionica interkulturalnog dijaloga III (1.10.2016.)

Mjesec interkulturalnog dijaloga – Cirkus (24.-25.10.2015)

Mjesec Interkulturalnog dijaloga – Uvodna radionica (17.–18. 10. 2015.)