VMB dnevni boravak

Novinarska radionica / čitalački klub / samoorganizirano vrijeme

VMB Dnevni boravak podrazumijeva program Vijeća mladih Benčić koji se održava isključivo u prostoru udruge – Studio Kamov, Križanićeva 6a. Program obuhvaća nekoliko aktivnosti koje su vezane za prostor Kamova – Novinarsku radionicu, Čitalački klub i Samoorganizirano vrijeme. Aktivnosti Dnevnog boravka održavaju se minimalno jednom mjesečno, vikendom ili na inicijativu članova (osnovnoškolaca ili srednjoškolaca) bilo kojim drugim radnim danom kada im je potreban prostor za samoorganizirane aktivnosti.

Dnevni boravak zamišljen je kao mjesto okupljanja, kombinacija ugodnoga i toploga dnevnog boravka, radnoga prostora, prostora za sastanke i galerije.

Dnevni boravak zamišljen je kao mjesto u kojem se djeca i mladi mogu sastati, družiti, baviti se kreativnim radom, zajednički raditi na projektima, školskim zadatcima ili samo uživati u poticajnim razgovorima i smislenim susretima.

Cilj VMB Dnevnog boravka je stvaranje ugodnoga i poticajnoga socijalnog okruženja koje je usmjereno promoviranju susreta, komunikacije i interakcije djece i mladih.

Dnevni boravak je alternativa susretima u kafićima, ulicama, knjižnicama i školama jer nudi kombinaciju opuštene atmosfere, multifunkcionalnoga prostora, dostupnosti resursa potrebnih za rad i učenje te podršku voditeljica (ako im je potrebna).

U takvom otvorenom i multifunkcionalnom prostoru, mladi imaju mjesto i priliku za samoorganizirano vrijeme koje Vijeće mladih Benčić prepoznaje kao izrazito važno za osobni rast i razvoj mladih, upravljanje vlastitim potencijalima, osamostaljivanje, smisao za inicijativu te razvoj suradničkih sposobnosti, istraživanje i otkrivanje.

Kako se uključiti

Primjeri organiziranih aktivnosti koje se održavaju u Dnevnom boravku:

Novinarska radionica namijenjena je starijoj grupi (5. – 8. razred i srednjoškolci) u sklopu koje djeca i mladi pišu o temama po izboru, a koje su u vezi s kulturom i umjetnosti (preporuke knjiga, filmova, izvještaji i dojmovi s radionica, članci „uradi sam“…). Napisani članci se uz pomoć mentora pripremaju za objavu (lektoriraju, korigiraju, nadopunjuju odgovarajućim fotografijama…) te podižu na blog u sklopu web stranice.
Čitalački klubovi održavaju se odvojeno za mlađe i starije članove. Čitalački klub za mlađu djecu bazira se na čitanju i slušanju kratkih priča i razgovoru o pročitanim temama te povezivanjem priča sa svakodnevnim životom.
Čitalački klubovi za stariju djecu i mlade baziraju se na razgovoru o knjigama koje članovi trenutno čitaju i preporučaju jedni drugima te na istraživanju knjiga koje još nitko nije pročitao, a koje se ocjenjuju interesantnima i zanimljivima za cijelu skupinu čitalačkog kluba.