Kulturna putovnica

Kulturna putovnica je edukativni program radionica posebno prilagođenih mladima s teškoćama u razvoju, koji naša udruga provodi u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Ciljevi projekta:

1

Stvaranje pozitivnih veza između mladih s teškoćama i kulturnih ustanova kroz:

• upoznavanje mladih s kulturnim ustanovama kao prostorom,
• upoznavanje s osnovnom ulogom i zadacima pojedine ustanove kroz posebno osmišljene didaktičke materijale i igre,
• refleksija na naučeno i doživljeno kroz ispunjavanje vlastite „Kulturne putovnice“.
2

Izdavanje e-publikacije s preporukama, primjerima i smjernicama za kulturno obrazovanje osoba s teškoćama i razvoj publike.

3

Jačanje dosadašnje suradnje među različitim akterima te poticanje međusektorske suradnje kroz zajedničko razvijanje inkluzivnih praksi i inovativnih pristupa u radu s mladima s teškoćama.

Kulturna putovnica je edukativni program koji se sastoji od ukupno 8 radionica posebno prilagođenih mladima s teškoćama u razvoju, koje se kontinuirano provode u razdoblju školske godine 2020./2021. za grupu od desetoro mladih iz Centra za odgoj i obrazovanje.

Specifičnost radionica „Kulturne putovnice“ jest u tome što se svaka radionica održava na drugoj lokaciji (kulturnoj ustanovi ili drugoj kulturno-povijesnoj lokaciji u gradu), poštujući princip rada učenja na licu mjesta.

Održavanje radionice na licu mjesta potiče povezivanje učenika s određenim mjestom i pomaže u uspostavljanju odnosa i razumijevanju vlastite okoline, čime se stvara podloga za preuzimanje aktivnih uloga učenika u vlastitim zajednicama i poticanje njihovog budućeg sudjelovanja u stvaranju i korištenju kulturnih sadržaja.

Uz 6 radionica koje će se održati u kulturnim ustanovama, voditeljice će osmisliti i 2 radionice pod nazivom „Istraživanje grada“. Te će radionice, kao što im i samo ime govori, biti posvećene istraživanju grada Rijeke i njegove bogate povijesti koju će mladi imati prilike upoznati kroz igru i interaktivne šetnje.

Metodologija rada temelji se na metodama neformalnoga obrazovanja i pedagogiji igre te polazi od igre kao glavnoga i osnovnoga načina izražavanja nečije aktivnosti jer oslobađa kreativnost, energiju, moć i osjećaj zadovoljstva koji je od presudne važnosti za stvaranje pozitivnih veza s ljudima, iskustvima i mjestima. Upravo je stvaranje pozitivnih veza i iskustava s kulturnim ustanovama i sadržajima u središtu programa „Kulturne putovnice”.

Knjižica „Kulturna putovnica”

Kulturna putovnica didaktički je materijal dizajniran i tiskan posebno za ovaj edukativni program. Inspirirana je izgledom prave putovnice koja simbolizira slobodu kretanja, omogućuje nam da prelazimo granice i otvara mogućnosti za istraživanje i otkrivanje. Upravo radi toga program nosi naziv „Kulturna putovnica”.

Na kraju svake radionice osigurano je vrijeme za refleksiju kroz ispunjavanje „Kulturne putovnice“ u koju mladi unose osnovne podatke o ustanovama te svoje dojmove u pisanom ili drugom kreativnom obliku. Također skupljaju pečate koji će im biti potvrda, uspomena i podsjetnik na ustanove u kojima su bili.

Preuzmi knjižicu Kulturne putovnice

Slobodan pristup materijalima

Cilj „Kulturne putovnice“ jest i širenje rezultata projekta kroz izdavanje e-publikacije s preporukama, primjerima i smjernicama za kulturno obrazovanje osoba s teškoćama i razvoj publike. Uz publikaciju, bit će osiguran i slobodan pristup predlošku knjižice „Kulturne putovnice“ čime će se omogućiti svim školama, kulturnim ustanovama ili drugim zainteresiranim stranama da besplatno preuzmu već grafički pripremljene putovnice te ih tiskaju za svoje potrebe.

Slobodan pristup materijalima bit će osiguran na internetskim stranicama prijavitelja i partnera.

Preuzmi e-publikaciju s preporukama

Radionice

Kulturna putovnica 1

Istraživanje grada
5.10.2020.

Istraživanje grada 1 bila je prva radionica u sklopu programa Kulturna putovnica koju smo održali za grupu mladih iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka. Kao što i samo ime govori, radionica je bila posvećena istraživanju grada Rijeke i njegove bogate povijesti koju su mladi imali prilike upoznati kroz igru i interaktivnu šetnju. Mladi su imali prilike saznati više o povijesti Sušaka, podjeli i ujedinjenu grada na Riječini, mostovima na Rječini te ulozi Mrvog kanala nekad i danas. Također, radionicu smo iskoristili za međusobno upoznavanje, upoznavanje s ciljem i programom Kulturne putovnice te poticanje grupne kohezije kroz primjenu različitih igara upoznavanja. U foto-kutku mladima smo također napravili polaroid fotografije za putovnice.

Kulturna putovnica 2

26.10.2020.

Druga radionica Kulturne putovnice održala se je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka. Radionica je bila podijeljna u dva dijela, prvi se fokusirao na usvajanje znanja vezanih za životinje te razvoj spacijalnih vještina i vještina rješavanja problema, dok se je drugi fokusirao na usvajanje znanja o biljkama kroz praktičan rad i razvoj finijih motoričnih vještina. U prvom djelu radionice mladi su se imali prilike upoznati se s prostorom i postavom muzeja kroz koncept lova na blago u kojemu su imali zadatak da grupnim riješavanjem zagonetki i tragova samostalno (bez asistencije odraslih) pronalaze muzejske predmete. Nakon svakog uspješnog pronalaska muzejskog predmeta usljedila je kratka priča i razgovor o pojedinom predmetu. Drugi dio radionice održao se je u u prostoru akvarija muzeja. U dogovoru s muzejskom pedagoginjom Anitom Hodak te kustosima muzeja pripremljeni su nam stolovi za radionicu, te je iz depo-a muzeja iznesen primjerak herbarija te preša za izradu herbarija kako bi mladi iz prve ruke mogli saznati na koji način i s kojom svrhom se prikupljaju, čuvaju i obrađuju predmeti iz biljnog svijeta.

Nakon što smo se upoznali sa znanstvenim pristupom izradi herbarija, mladi su imali prilike upoznati s kreativnom i modernom tehnikom prešanja bilja koja omogućava ubrzano prešanje biljaka uz pomoć mikrovalne pećnice i njihovu upotrebu za izradu prirodnih kolaža. Svi sudionici radionice imali su prilike odabrati biljku, prešati je te je pri ispunjavanju svoje knjižice Kulturna putovnica zalijepiti kao uspomenu na radionicu u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.

Nositelj projekta:

Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije (projekt Vijeće mladih Benčić)

Partner:

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka

Kulturne ustanove uključene u projekt:

Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Projekt Kulturna putovnica financijski je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH.