Datum

21 Sep 2019 - 22 Sep 2019
Expired!

Vrijeme

8:00 am - 3:30 pm

Cijena

Besplatno

OTVORENE PRIJAVE//Va Takalah

Rujan nam donosi novu radionicu van granica grada!

Praputnjak je mjesto iznad Bakarskog zaljeva koje se razvijalo od rimskoga doba, a najveći skok doživjelo je s izgradnjom Karolinške ceste. To je jedino mjesto u zaleđu koje se proteže od morske obale do brdskih obronaka na sjeveru. U njemu se skriva jedno kulturno blago, rezultat poljoprivredne aktivnosti ljudi toga područja. Bakarske prezidi ili takala su tradicionalni suhozidi bez veziva koji su građeni kako bi se zaustavio odron zemlje te zadržala ili propustila vlaga prilikom uzgoja vinove loze te su prepoznati kao važna kulturna baština.

Na radionici upoznati ćemo praputnjarski kraj i tradicije, neke još prisutne, a i neke koje to više nisu. Također, naučiti ćemo kako se radi suhozid te kod PŠ Praputnjak izgraditi jedno počivalo! U svemu tome pomoći će nam lokalna Udruga Praputnjak – kulturni krajolik!

Pridružite nam se na još jednoj avanturi!

Prijave su otvorene do utorka, 16. rujna 2019. ili do popunjavanja predviđenog broja mjesta na radionici.

Molimo da polaznici sa sobom imaju bočicu za vodu.

Djeci će biti osiguran topli obrok.

U slučaju lošeg vremena zadržavamo pravo otkazivanja radionice.

Na radionicu ćemo kretati iz centra grada, Delta - polazište za prigradske linije, te ćemo na Paputnjak ići javnim prijevozom. Mi ćemo osigurati kartice za prijevoz.

Sudionici se moraju prikladno odjenuti za boravak u prirodi: čvrste sportske tenisice ili planinarska obuća, kapa/šilterica, udobna odjeća (npr. trenirka), ruksak.

Preputnjak - kulturni krajolik

Udruga

Cesta okružena sa dvijestotinjak kuća, petstotinjak stanovnika i teritorijem koje se proteže od mora do planinskih vrhunaca – Praputnjak je malo mjesto istočnog prigrada Rijeke, ponad Bakarskog zaljeva. Ističe se kao zanimljiv primjer lokalne zajednice koja je u danim povijesnim okolnostima živjela u skladu s prirodom i zatečenim prostornim datostima.

Poznat je tako Praputnjak po mnogobrojnim suhozidnim intervencijama u krajoliku. Terase Bakarskih prezida, točnije lokalitet Takala, prvi su registrirani kulturni krajolik u RH – pod zaštitom Ministarstva kulture. Također, područje je to na kojem praputnjarci uzgajaju vinovu lozu belinu od koje se priprema dobro poznati pjenušac Primorja – Bakarska vodica. Ova dva zaštitna znaka Bakarskog kraja predstavljaju poduzetnički poduhvat lokalnog stanovništva prošlih vremena. Bili su to resursi koji su praputnjarcima omogućili razvoj snažne i školovane zajednice – sredine koja je, iako veličinom malog naselja, svojim tendencijama dosegla razinu grada. Navedenome najbolje svjedoči doktorska dizertacija praputnjarca Antona Zakarije koji je ovoj temi posvetio 50 godina svog života.

Današnja lokalna zajednica živi drukčijim životom – najčešće van lokalnog konteksta – sukladno globalnim tekovinama. Udruga Praputnjak – kulturni krajolik nastoji revidirati bogatstvo kulturne baštine i kulturnog krajolika Praputnjaka s ciljem kreiranja platforme za stvaranje veza: između mještana i njihove neposredne okoline – veza sa prirodom i genius loci-em, s naglaskom na formiranju nove zajednice mjesta. Misija Udruge je stvoriti u Praputnjaku primjer održive zajednice, kao što je i nekada bila.

Prijavi se na VMB labDaNeDaNe

Molim vas ispunite dodatne podatke u nastavku:


DaNe
Pristajem da se moji podaci koriste za obavještavanje i potrebe programa Vijeće mladih Benčić, a sukladno Izjavi o privatnosti.

X