Dječja kuća

Dječja kuća je programski pravac Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture u kojem VMB sudjeluje kao programski partner. U budućnosti će se Dječja kuća smjestiti u Ciglenoj kući kompleksa Benčić, a do tada programskim aktivnostima u različitim kvartovima i prostorima promičemo vrijednosti neformalnog kulturno-umjetničkog odgoja djece. Pritom surađujemo s raznim partnerima, od kojih su glavni programski partneri Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino Croatia i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

VMB vodi slijedeće projekte unutar programske linije:

Dio Festivala Tobogan

2017

PARK|I|G|RALIŠTE + VMB

(3. – 8. 7. 2017)

Ljetna škola VMB+PARK|I|G|RALIŠTE održala se je u suradnji Vijeća mladih Benčić s umjetnicama Unom Rebić, Marijom Kajapi, Dunjom Tišmom i Nikom Rukavinom. Cilj ljetne škole bio je ukazati na važnost zelenih javnih površina u podizanju kvalitete života u urbanim sredinama. Kroz istraživanje kvalitete života u centralnim četvrtima grada Rijeke dokazano je nezadovoljstvo i potreba stanovnika za zelenim površinama, koje značajno utječu na psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca. Dječja kuća u kompleksu Benčić postati će mjesto okupljanja djece iz Rijeke i okolice te će urbanistički značajno utjecati na neposredno okruženje. Osvajanjem prostora i stvaranjem zelene zone tijekom jednotjedne ljetne škole za djecu željeli smo potaknuti na promišljanje o značaju otvorenih prostore te na taj način utjecati na buduće planiranje prostora. Novonastala zelena površina se je svakim danom u popodnevnim satima aktivirala intenzivnim programom osmišljenim u suradnji s različitim organizacijama, inicijativama i pojedincima iz našeg grada. Popodnevni program bio je namijenjen zainteresiranim građanima svih uzrasta.

2018

Radionica sitotiska

(27. – 29. 6. 2018.)

Radionica u sklopu Festivala Tobogan održala se u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Vijeća mladih Benčić, a u suradnji s Udrugom Oaza iz Rijeke i umjetnicom Nevenom Aleksovski iz Ljubljane. Radionica je bila namijenjena korisnicima programa Udruge Oaza. Trodnevnu radionicu osmislili smo na način da je prvi dan bio posvećen upoznavanju grada i odabiru motiva, a druga dva dana stvaranju šablona i otiskivanju motiva na zastave. Sudionici radionice su naučili zanimljivu, a jednostavnu tiskarsku tehniku koju će moći koristiti i u budućnosti za izražavanje svojih ideja i poruka, stvaranje plakata i grafika ili dekoraciju majica, torbi i ostalih dijelova odjeće.

2019.

Park’o’par | Tvornica zvuka | Zvučna kuhinja

(28. 6., 3. – 5. 7. 2017)

Na Festivalu Tobogan u 2019. godini program smo stvarali u suradnji s  Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Ove godine osmislili smo tri programa, od kojih je jedan napravljen za korisnike Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka.

Događaj i radionice u sklopu međugeneracijskog programa Park’o’par održao se 28. lipnja u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Back to Back, skraćeno b2b, u doslovnom prijevodu “leđa o leđa”, vrsta je glazbenog nastupa s više izbornika odjednom na način da nekoliko pjesama prvo bira jedan, a potom drugi izbornik, međusobno se nadopunjujući stilom, tempom ili drugim karakteristikama. Roditelji i njihova djeca imala su priliku kroz mentorstvo ekipe Radio Rože upoznati se s osnovnim vještinama i znanjima selekcije i puštanja glazbe s ploča. U direktnom nastavku na radionicu “Obiteljski b2b“ roditelji i djeca svoje su novostečene vještine iskoristili tako što su svojim “back to back” nastupom stali na pozornicu i selektirali pjesme. Ostali mali i veliki gosti uživali su na plesnom podiju i uživali u magičnoj atmosferi stvorenoj radovima nastalim na kreativnim radionicama.

Voditelj: Radio Roža – Davor Margan, Sebastijan Tomažin i Davor Popdankovski

Tokom radionice Tvornica zvuka ugostili smo slovenskog umjetnika Petera Kusa. Na dvodnevnoj radionici u suradnji s skladateljem, glazbenikom i kazališnim redateljem, Peterom Kusom djeca su imala priliku upoznati se s brojnim mogućnostima korištenja različitih materijala koji se mogu pretvoriti u instrumente i proizvoditi najrazličitije zvukove. Naučila su izrađivati više jednostavnih glazbenih instrumenata, pretežito iz recikliranih materijala. Nakon izrade instrumenata, djeca su zasvirala za polaznike na novoimenovanom Dječjem trgu!

Peter Kus je na Toboganu izveo i svoju predstavu “Zvučna kuhinja“ – interaktivnu zvučnu izvedbu: umjesto kuhanja hrane, tu se kuhaju zvukovi! Priča se odvija u kuhinji gdje gledatelji postaju gosti. Ali, kuhar je izgubio osjećaj okusa! Kako će sada pripremati hranu? Otkriva da bi mogao vratiti svoj osjećaj okusa stvaranjem i slušanjem zvukova. Kada stvara glazbu, to je kao kada priprema i kuša hranu. Stoga postaje glazbenik i skladatelj koji sada “kuha” zvukove, isprobava njihove beskonačne kombinacije i uživa u zvučnoj ekstravaganciji okusa. Usta su mu tako postala uši.

O ostalim programima možete više saznati na službenoj stranici festivala.

Malo uredništvo

2017. - 2018.

Aktivnost „Malo uredništvo“ provodi se kroz program VMB Dnevni boravak Vijeća mladih Benčić. Aktivnost je usko vezana uz projekt Brickzine (Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020). Kroz radionice djeca i mladi biraju teme kojima se žele baviti te se zatim spajaju s mentorima – stručnjacima iz područja književnosti, izdavaštva, novinarstva, stripa ili specifičnih disciplina. Mentorstvo se odvija na način da dijete/sudionik radionice odabere temu kojom se želi baviti, zatim Vijeće mladih Benčić bira mentora u suradnji s Uredništvom časopisa Brickzine. Nakon toga se organizira sastanak mentora i djeteta/sudionika radionice, potom suradnja teče putem e-maila ili drugog digitalnog sredstva komunikacije. Rezultat mentorstva su članci raznih tema, formata i oblika koji će se objavljivati u tiskanom ili digitalnom izdanju časopisa Brickzine. Cilj ove aktivnosti je uspostaviti točku aktivacije djece i mladih koji se žele angažirati na časopisu Brickzine (informacije o uključivanju će biti uskoro dostupne u online izdanju) te u budućnosti pravog dječjeg uredništva s moći odlučivanja i utjecaja na izgled i sadržaj časopisa. Također, kroz Malo uredništvo izrađuje se audio verzija časopisa. Cilj nam je zajedničkim istraživanjem omogućiti pristup jednakim sadržajima slabovidnoj i slijepoj djeci, kao i djeci s disleksijom i drugim teškoćama.

Priča o Benčiću

2019.

Priča o Benčiću

Informiranje i sustavan razvoj publike buduće Dječje kuće krenuo je i puno prije od otvaranja same ustanove. Sve veći broj učitelja i nastavnika spreman je učenike uključiti u terensku nastavu te na ovaj način ponudili smo vanškolsku aktivnost u obliku radioničkog programa u trajanju od dva školska sata koja će se izvoditi na licu mjesta – u kompleksu Benčić. Učenicima i učiteljima ponuđena je radionica koja obrađuje temu povijesne uloge, ali i budućnosti kompleksa Benčić. Radionica se temelji na interaktivnim aktivnostima pomno osmišljenim kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanja komadića povijesti i budućnosti kompleksa.
Specifičnost radionice je, osim što se temelji na interaktivnim metodama, činjenica da se radionica održava na licu mjesta – u kompleksu Benčić. Održavanje radionice na licu mjesta potiče povezivanje učenika s određenim mjestom i pomaže u uspostavljanju odnosa i razumijevanju vlastite okoline čime se stvara podloga za preuzimanje aktivnih uloga učenika u vlastitim zajednicama.
Radionica bi bila prikladna za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih i/ili izbornih predmeta kao što su primjerice, Povijest, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje, Sat razredne zajednice i slično.

Ukoliko ste zainteresirani za radionicu za svoju školu ili razred kontaktirajte nas!

Voditelji: Vijeće mladih Benčić, MMSU

Suradnici: Sanjin Smajlović (dizajn)